Nisan 1 şakaları tarihçesi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, neden bu ad verilmiştir insanlar tarafından merak edilen konular arasında. Peki, 1 Nisan nedir?
Kimi zaman yapan kimi zamanda şakaya maruz kalan taraf olmuşsunuzdur illaki , yıllardır süren 1 Nisan muhabbeti nedir ? İnsanlar günlerce düşünüp bu gün için neden profesyonel şakalar hazırlıyor ?
Bütün bu soruların cevabını detaylı olarak inceleyelim , eğer sizinde güzel bir şaka fikriniz varsa yorum olarak atabilirsiniz.
1 Nisan Şaka Günü Nereden Çıktı ?
Nisan 1 şakalarının ortaya çıkış tarihi ile ilgili rivayetlerden birisi Fransızlara dayanmaktadır. Bu rivayet göre, Roma İmparatoru Sezer M.Ö. 46 yılında takvimin başlangıç ayı olarak Ocak ayının olduğunu ilan etmiştir. Buna rağmen 16. Yüzyıl ortalarına kadar Avrupa’da takvim başlangıcı yani yeni yıl olarak bahar aylarının başlangıç tarihi olarak da kabul edilen Mart ayının 25 kullanılmaya devam edilmiştir.
1 Nisan ' ın Kökeni
Sezar’dan 1610 yıl sonra, 1564’de Fransa Kralı IX. Charles’ın, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe alması ve o zamanın iletişim koşullarından dolayı bazı insanların bu gelişmeden haberi olmaması nedeni ve bu kararı protesto etmek amacı ile eski adetlerini sürdürmelerine neden olmuştur. Kralın kararını protesto eden halk, 1 Nisan’da partiler düzenlemeye, birbirlerine hediyeler vermeye devam etmişlerdir. Yeni takvimden haberdar olup onu kabul edip uygulayan diğerleri ise bunları ‘1 Nisan aptalları’ olarak nitelendirip bu güne ‘Bütün Aptalların Günü’ adını vermişlerdir. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler vermişler, yapılmayacak partilere davet etmişler, gerçek olması mümkün olmayan haberler üreterek yaymışlardır. Yıllar sonra takvimin ayları yerine oturup Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin bir parçası olarak görmeye başlamışlardır. Zaman içinde bu geleneği gittikçe süsleyerek, zenginleştirerek ve yaygınlaştırarak devam ettirdiler. Fransız kökenli bu geleneğin İngiltere’ye ulaşması yaklaşık iki yüzyıl sürmüştür. Oradan da Amerika’ya ve bütün dünyaya yayılmıştır.
Türkiye ' de 1 Nisan
Genellikle öğrenciler tarafından yapılmakta olduğu görülüyor , öğretmen bu gün gelmemiş , sınav iptal olmuş , okul bu gün yarım günmüş gibisinden şakalarla ve ardından gelen " beer neesannğğ " çığlıklarıyla kısa süren mutluluk verici anlar yaşanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapmak kalbe , şekere , tansiyona , baş ağrısına , bel ağrısına ve fıtığa iyi gelir :)