Sigara neden içilir ? Sorusunu kime sorsan farklı bir cevap alabilirsiniz , dertlerimiz var , alışmışım bir kere bırakamıyorum , arkadaşlar içince bende başladım vs. ama bu cevapların hiç birisi asıl sebep değil. Yani asıl içtiren bağımlılık ve mutluluk duygusu.
Artan iş temposu ya da herhangi yaşanan bir olaydan sonra insanlar yorgunluk ve bitkinlik hissine kapılır , bunun nedeni vücuttaki serotonin hormonunun eksikliğidir. Serotonin hormonu depresyon ilaçlarında sıkça kullanılan bir hormon çeşididir , bu hormon vücutta salgılandığı zaman insanlar mutlu oluyo yani oluyomuş. Bu cümleden de anlaşıldığı üzere mutluluğun formülü bulundu.
Bu hormonun sigarayla ilişkisi ne peki ?
İşte asıl sorumuz bu , sigara sayesinde özellikle gençler kendilerini üstün ve farklı hisseder bu sayede mutlu olurlar yani serotonin salgılanır daha sonrasında sigara dumanını içlerine çektikleri zaman hafif baş dönmeleri de onları mutlu eder yani buda serotonin salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede insanlar sigara içerek aslında bilmeden mutlu olurlar ama bu çok yanlış bir mutlu olma yöntemidir. Zaten insanlarda mutlu olmak için içmiyorlar sigarayı. Şöyle düşünün hastasınız ve ilaç kullanıyorsunuz , kullandığınız ilacın yan etkileri var mesela saç dökülmesi yapsın bu ilaç ama hastalığınızı da geçiriyor , sigarada böyle siz bilmeden sizin mutluluğunuzu düşünüyor ama yan etkileri hayatınızın son bulmasına neden oluyor. Şimdi diyeceksinizki " İçende ölüyor içmeyende." evet haklısınız ama şu açıdan bakın duruma sigara içen adam daha sakin bir hayat yaşar tamam mutlu olur belki ama uyuşuk olur , bir kere parası kalmaz (ya da azalır) sigaraya tonlarca para dökersiniz.
Kardeşim tamamda ne yapalım o zaman ?
Serotonin hormonunu başka şekilde salgılayın , mesela spor yapın hiç bir yan etkisi olmamakla birlikte sizi mutlu etmenin yanında bir ton artılarıda var , sigara için verdiğiniz paranın çok az bir kısmını kendinize harcayarak iyi bir sporcu olabilirsiniz ya da belki vücudunuzu daha yakından tanıyıp daha esnek bir insana dönüşebilirsiniz. Mutluluk hormonu bu şekildede salgılanıyor en basitinden diş sağlığınızı düşünün sigarayı bıraktığınız zaman dişleriniz kısa sürede eski haline dönecektir. Akşamları çıkıp sigara içmektense gidip dambıl kaldırın , kaslarınızın zorlanması ve sonundaki şişkinlik hissi serotonin hormonu salgılayacağından sigaraya ihtiyacınız kalmamış olacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapmak kalbe , şekere , tansiyona , baş ağrısına , bel ağrısına ve fıtığa iyi gelir :)