Blog açmamak için hiç bir neden yok yani sizde bir blog sahibi olabilirsiniz hiç bir teknik bilginizin olmasına gerek yok adım adım araştıra araştıra öğrenebilirsiniz herşeyi. Bu yazımda sizlere " Blog Açıldığın Mutlaka Yapılması Gereken 7 Şey " den bahsedicem adımları dikkatlice takip etmenizi tavsiye ederim. Söyliyeceklerimi kendinize ve sitenize göre doğaçlama bir şekildede uygulayabilirsiniz zaten doğrusuda bu olacaktır yazılanların aynısını yapmak yerine kendinizden birşeyler katmalısınız.
#1 Tema Yükleme
Blog açmanın ne kadar basit olduğundan bahsetmeye gerek bile yok adımları takip ederek çok basit bir şekilde blog açabilirsiniz. Ancak içerik girmeye başlamadan önce blogunuz için bir tem seçmelisiniz , bu seçiminizi blogger şablonlar bölümünden hazır ve blogger'e ait temaları istediğiniz gibi ayarlayıp (renkler , bölümler arası boşluk vs.) kullanabilirsiniz. Tabi bunun dışında eğer kod bilginiz varsa kendinizde sıfırdan başlayarak ya da başkalarının yaptığı ücretli,ücretsiz temalarıda kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ufak bir araştırma örnek olarak tarayıcınızda " Blogger temaları " diye aratabilirsiniz.
#2 Ayarları Düzenlemek
Blog açtığınız sırada zaten otomatik ayarları yapılmış şekilde size ulaşacaktır. Sizin yapmanız gereken bazı özelleştirme ayarları var .
Öncelikle blogger ana sayfasından ayarlar kısmına giriyoruz sırayla ayarları kurcalamaya başlayın başlık,blog tanımı , yayınlar ve yorumlar , dil ve saat ayarları gibi ince ve basit ayarları adımları takip ederek çok basit bir şekilde yapabilirsiniz. Blogunuzun tam anlamıyla hazır olması için yapmanızı tavsiye ederim hiç olmadı blog tanımı ile saat ayarını yapmanız başlangıç için yeterli olacaktır.
#3 Sosyal Medya Bağlantıları
#4 Eklenti Araştırması
Blogunuzun daha kullanışlı olması için isterseniz blogunuza hazır html/javascript ler ekleyebilirsiniz. İhtiyacınıza göre araştırarak uygun eklentiyi bulup kolayca ekliyebilirsiniz bunun için küçük bir araştırma yapabilirsiniz ya da direk Blogger Eklentileri
ile ilgili yazılarımın tamamını okuyabilirsiniz.
Yine blogger ana sayfasından yerleşim kısmına tıklayarak sitenizde istediğiniz bir yere gelip gadget ekle > html/java script ekle yollarını izleyerek istediğiniz kodu ekleyebilirsiniz.
#5 Giriş Seviye SEO Ayarlamaları
SEO çok kapsamlı bir konu basitce bahsedeyim. Yazılarınızı yazdıktan sonra paylaşmadan önce anahtar kelime araştırması yapmalısınız ve yazınızla ilgili anahtar kelime seçimini doğru yapmalısınız , birde yazıyı yayınlamadan önce özel kalıcı bağlantısı ayarlanmalı buda çok önemli bir unsurdur.
Özel kalıcı bağlantı kısmından çok uzun olmayan ve yazınızı en iyi anlatan kelimelerle bir bağlantı adresi oluşturmalısınız. Örneğin yazınız blogger sosyal medya eklentileri ile ilgi ise bu bölüme " blogger-sosyal-medya-eklentileri " tarzında yazabilirsiniz.
SEO çok daha geniş bir anlatım ve uzun uğraşlar isteyen , tecrübe gerektiren bir kavramdır. Yanlış kullanımı büyük sorunlar doğurabilir o yüzden giriş seviyede " Blogger için basit seviyede SEO ayarları " tarzında araştırma yaparak taktikler alabilirsiniz. Demek istediğim önemli ve dikkate alınması gereken bir kavram olduğudur.
#6 Google'ye kayıt
Bu konuda çok önemlidir , blogunuzu google ile tanıştırmadan asla yazı yazmaya başlamayın. Bırakın üst sıralarda çıkmayı googlede gözükmessiniz bile çok kolay bir yöntemdir yapılmasında fayda vardır. Zaten googlenin servisi olan Search Console özelliği ile yapılır. Bununla ilgili yazıma gitmek sitenizi google'ye kaydettirmek için Tıklayın.
#7 Yorum Özelliğini Aktif Etmek ve Doğru Kullanmak
Blogger ana sayfasından ayarlar > yayınlar ve yorumlar kısmından yorum ayarlarını herkeze açık olarak ayarlıyoruz. Spam engellemek için ise yorum denetleme özelliğini açabilirsiniz. Bu sayede yorum geldiğinizde ilk önce siz görürsünüz ve onayladıktan sonra sitenizde gözükür. Bu ayarları yaptığınız takdirde sitenizde Google+ yorum paneli kullanılır ama eğer isterseniz değiştiredebilirsiniz (Disqus vb.) Yorum özelliğinin SEO yada katkısı vardır yazınıza yorum atıldığı zaman güncellenmiş olarak algılanır ve üst sıralarda çıkma şansı daha çok olur.
Temel olarak bu ayarlarınızı yaptıktan sonra yazı paylaşmaya başlayabilirsiniz bunları yapmadan başlarsanız blog serüveniniz çok zorlu olacaktır. Önce kendinizi tanıtıp sonra detaylardan bahsedin yani önce sitenizi tanıtın sonra yazı yayınlarsınız. İlerleyen zamanlarda zaten illaki bağzı sorunlarla karşı karşıya kalacaksınız onlarıda basit bir araştırma sonucu üstesinden gelebilirsiniz. Kafanıza takılan biryer olursa yorum bölümünden sorabilirsiniz ve bu yazımıda twitter,facebook,Google+ sayfalarında paylaşarak bana destek verebilirsiniz.
Bu bilgiler Blogger.com ile açılan bloglar için bahsedilmiştir WordPress ya da diğer sunucular için farklı yöntemler ve ayarlar yapmanız gerekebilir.
Kardeşim yorum yapmadan önce fıtık atmıştı bende şimdi bu yorumu yapınca ayaşı koşarak tavaf ettim.allah razı olsun...
YanıtlaSilİlahi Fazıl bey :D
Sil